Waarom een behandeling in Mexico ?

In Nederland worden vele hematopoetische stamceltransplantaties (HSCT) uitgevoerd. Dit wordt alleen gedaan bij de diagnose leukemie maar niet voor MS. De neurologen in Nederland nemen een afwachtende houding aan en volgen nauwlettend welke resultaten in het buitenland worden behaald met HSCT voor MS.

In andere ziekenhuizen en medische centra in de wereld zoals Singapore, Moskou, Chicago, Heidelberg (Dld) en Uppsala (Zweden) wordt HSCT wel uitgevoerd voor MS patiënten. Deze centra hanteren verschillende selectie-criteria voor patiënten. Martine komt vanwege haar vorm van MS (secundair progressief) en haar mate van invaliditeit al niet meer in aanmerking voor een behandeling bij deze centra.

In Mexico kan ze nog wel terecht. Ze staat daar op de wachtlijst. De huidige wachttijd is ongeveer 7 maanden. Omdat haar situatie in rap tempo verslechtert, wil en kan ze echt niet zo lang wachten. Ze heeft een spoedstatus aangevraagd en gekregen en half oktober kwam de heugelijke mail: ze mag 5 december starten met de stamceltransplantatie. Met het tot nu toe gedoneerde geld kan ze de aanbetaling en de vliegtickets betalen.

Er hebben wereldwijd zo’n 2500 mensen met MS een HSCT ondergaan. De Hematologie Kliniek ‘Clinica Ruiz’ in Mexico (in Puebla en Monterrey) heeft ongeveer 200 mensen met MS behandeld.

De totale behandeling in Mexico duurt vier weken. Haar vriend zal als verzorger meegaan. Haar ouders zullen gedurende die periode bij haar thuis op haar dochters passen. Martine en haar vriend zullen vier weken in een appartement vlakbij de privé-kliniek verblijven. Ze worden door vrijwilligers dagelijks van en naar het ziekenhuis gebracht.

mexican-method_v10-1200px