Enorm veel stamcellen zijn geoogst !

door Martine Siemelink

Het inbrengen van de catheter op de o.k. vrijdag ging goed. Ik heb totaal niks meegekregen van de operatie. Het effect van de anesthesie was heftig: ik was urenlang duizelig en misselijk na de operatie. Het was toch minder lokaal dan ik dacht.

Zaterdagochtend was het oogsten van de stamcellen. Mijn totale bloedvolume ging 2x door de aferese-machine terwijl de stamcellen er uit werden gehaald. De rest van het bloed kreeg ik direct weer terug. Ik had 53 miljoen stamcellen nodig en raad eens ?! Ik had er 641 miljoen !! Helaas geldt niet: hoe meer hoe beter…Iedereen uit mijn groep had er genoeg, dus de hele groep (5 mensen) heeft direct de 3e chemokuur gehad. Weer geen bijwerkingen maar ik voel me wel nog steeds superslap. Komt ook door mijn lage bloeddruk. Die is altijd al laag, maar nu helemaal (gemiddeld 85/50 mm Hg).

Het is nu zondagochtend en ik zit aan de 4e chemokuur (wéér 5 uur…). Ik laat me vergiftigen voor een goed doel: het doden van mijn foute immuunsysteem….
Op naar morgen: mijn ‘stem cell birthday’ ! Dan komen de 641 miljoen stamcellen weer terug in mijn lichaam. Echter, na morgen heb ik voorlopig geen immuunsysteem. De stamcellen zijn immers ‘zaadjes’ en hebben weken/maanden tijd nodig om uit te groeien tot verschillende rijpe maar gezonde (!!!) immuuncellen, zonder dat ze geprogrammeerd zijn om mijn zenuwgeleiding aan te vallen (dit is immers bij MS zo). Na morgen ben ik voorlopig het kwetsbaarst en dus moet ik (en Marco) 7-10 dagen binnenblijven in een ontsmet appartement (er komt dagelijks een poetsvrouw). En gevriesdroogd eten eten (meer hierover in een andere blog). Volgende week krijg ik ook dagelijks injecties om de rijping van de stamcellen wat te bespoedigen. Er wordt dan ook bloed afgenomen om te weten hoe de opbouw gaat. Ondertussen ga ik door met slikken van virusremmers, anti-schimmelmiddelen en veel meer…

image

Terug
Er zijn 3 reacties
Beantwoorden Anja 19 december 2016, 07:10

Marco en Martine. Wij leven en lezen met jullie mee. Succes en sterkte

Beantwoorden Blanche 19 december 2016, 00:50

gefeliciteerd met zoveel stamcellen. hoe krijgen ze ze toch geteld?! Fijn ook dat het bij iedereen goed ging. Dat houdt het moreel hoog lijkt me.
Je zit er toch nog verbazend monter bij. Goed om te zien.

Beantwoorden Miranda 18 december 2016, 19:27

Dapper hoor!! Ik wens je het allerbeste en veel succes!!

Wil je ook reageren?

Je e-mailadres zal nooit op de website worden getoond.