De kracht van Facebook…

door Martine Siemelink

Lange tijd wilde ik geen Facebook-account maar nu merk ik dat het naast leuk ook heel erg nuttig kan zijn ! Natuurlijk voor de crowdfunding, maar ook om te weten wat ik kan verwachten in Mexico.
Sinds eind augustus (toen ik me had aangemeld voor de stamceltransplantatie in Mexico) ben ik lid geworden van diverse internationale (besloten) Facebookgroepen die een stamceltransplantatie ergens in de wereld willen doen of hebben gedaan (of die zo’n behandeling naar Nederland willen krijgen). Sinds ik weet dat ik 5 december in Mexico ga starten ben ik toegelaten tot de besloten ‘decembergroep’ voor Mexico.

Er starten iedere 28 dagen (5 december) 20 mensen tegelijk, van over de hele wereld. Afhankelijk van je mate van handicap wordt je, na het gezamenlijk welkom, in een subgroep van 5 mensen ingedeeld. Zij ervaren dezelfde beperkingen, dus er is wederzijds veel steun en begrip. Gelukkig heeft Marco gezelschap van genoeg mannelijke verzorgers heb ik al op Facebook gelezen…! Er komen mensen uit Australie, UK, USA,… Er zijn in december geen andere Nederlanders. De berichten van mede-lotgenoten (of hun verzorgers) zijn bijzonder nuttig om informatie te krijgen/vragen zoals bijv. welke voorbereidingen handig zijn om te treffen…

Bij de andere Facebook-groep van mensen die al geweest zijn (een ‘veteraan’ ben je dan) lees ik informatie als: hoe ziet het er daar uit (foto’s en filmpjes van kliniek en appartementen worden gedeeld), wat waren hun ervaringen etc. Werkelijk alles kun je vragen en je kunt ook direct anderen helpen door te antwoorden. Wat een steun is dat, het voelt voor mij niet eens meer als een groot avontuur aan, omdat ik al een beeld heb van hoe het er daar uit ziet, wat ze doen, wat handig is om mee te nemen etc.

Gisteren heb ik een eerste Skype gesprek gehad met de coordinator van Clinica Ruiz. Of ik nog vragen had. Nee, eigenlijk niet. Eind november heb ik een nieuw gesprek met haar over de laatste praktische dingen…

Terug
Wil je reageren?

Je e-mailadres zal nooit op de website worden getoond.