We zijn er !

door Martine Siemelink

Lieve allemaal,
Na een lange reis van 18 uur, een overnachting op het vliegveld in Mexico-City en een auto-rit van 2,5 uur zijn Marco en ik zondagmiddag in ons appartement in Puebla aangekomen. Het appartement is prima: ruim (er zijn 2 slaapkamers, 2 badkamers), nieuw en met uitzicht op de vulkaan Popocatepetl (80 km verder, die wel sinds vorige week rookt…).

We zijn moe en hebben allebei lichte hoofdpijn door de vermoeidheid, het nog moeten moeten wennen aan het tijdsverschil (het is hier 7 uur vroeger) en door de hoogte (Puebla ligt op 2,1 km hoogte). Het is hier 22° C met af en toe een zonnetje maar we hebben het door harde wind toch koud. De huizen hier hebben geen verwarming… We hebben dus dikke vesten aan maar ach, jullie ook… ?

Uitzicht vanuit het ziekenhuis op een deel van Puebla, een stad met bijna 3 miljoen inwoners.

Vanochtend was de eerste kennismaking met de artsen en de anderen. Er zijn vandaag, zoals iedere maand, 20 MS-patiënten gestart, elk met hun verzorger. De meesten komen uit de USA. Er is ook iemand uit Schotland, uit Engeland en uit Noorwegen. Ik ben de 7e Nederlander die deze behandeling volgt (van de 238 die deze behandeling al gedaan hebben). De artsen gaven een korte presentatie van de behandeling (geen nieuwe informatie) en de ruimte om vragen te stellen. Verder moest er wat papierwerk gedaan worden (een ‘informed consent’ tekenen) en kreeg iedereen een grote tas medicijnen (tegen misselijkheid, constipatie, virussen etc).

Morgen worden alle medische testen gedaan bij de 5 mensen in mijn groep (we zijn in 4 groepen opgedeeld). Deze testen moeten uitwijzen of je geen onderliggende ontstekingen hebt (die immers gevaarlijk zijn als je immuunsysteem straks door 2×2 chemokuren uitgeschakeld wordt). Om een sluimerende longontsteking uit te sluiten wordt er een röntgenfoto van mijn borstkas gemaakt en een longfunctietest gedaan. Om een sluimerende blaasontsteking uit te sluiten wordt een urinemonster geanalyseerd. Ook worden mijn MRIs bekeken (om tumoren of andere afwijkingen uit te sluiten) en wordt mijn algemeen bloedbeeld bepaald. Alle resultaten worden morgen door de artsen met mij besproken. Het wordt de eerste intensieve dag (9-19u). Ik ga er van uit dat ik donderdag en vrijdag gewoon met de eerste chemokuren mag starten…

Terug
Er zijn 3 reacties
Beantwoorden Anouk 8 december 2016, 13:46

Sterkte succes Martine en Marco, zet m op!

Beantwoorden Sylvia van Orden 7 december 2016, 06:49

Heel veel succes en sterkte! Ik duim voor je! Liefs, Sylvia

Beantwoorden Hanneke Lisman 6 december 2016, 23:58

Heel veel sterkte en kracht Martine. Dit gaat je lukken!

Wil je ook reageren?

Je e-mailadres zal nooit op de website worden getoond.